Myslim tim zajimavych z ruznych pohledu. Ja treba jezdim rychlikem Sobieski z Ostravy do Vidne (pak prestup na letiste). Platim vetsinou 225,- Kc a jede to 2:58. Takze rychle a levne. Kdysi jsem jezdil do Vidne autem, ale tenhle vlacek je daleko lepsi. Dale tady mame rychlovlaky TGV (AGV), kterymi jsem nikdy nejel. V rumunsku jsou ruzne zajimave uzkokolejky. Na Kube se da jezdit parou. Ve Svycarsku Glacierem. V japonsku je Sinkanzen. A tak dale. Rad bych si na toto tema rozsiril obzory.    .

Zajimave vlaky kdekoli ve svete

Založil(a) ve fóru Železniční doprava

Myslim tim zajimavych z ruznych pohledu.

Ja treba jezdim rychlikem Sobieski z Ostravy do Vidne (pak prestup na letiste). Platim vetsinou 225,- Kc a jede to 2:58. Takze rychle a levne. Kdysi jsem jezdil do Vidne autem, ale tenhle vlacek je daleko lepsi.

Dale tady mame rychlovlaky TGV (AGV), kterymi jsem nikdy nejel.

V rumunsku jsou ruzne zajimave uzkokolejky.

Na Kube se da jezdit parou.

Ve Svycarsku Glacierem.

V japonsku je Sinkanzen.

A tak dale.

Rad bych si na toto tema rozsiril obzory.

 

2

Přidám ostrov Man, kde jezdí několik typů vlaků (elektřina i pára) a jeden z nich až na nejvyšší vrchol ostrova Man - kopec Snaefell. Pokud by se tam někdo vydal, tak doporučuji zakoupit GoExplore kartu na 1,3... dny, která platí nejen na autobusy (v nich je USB nabíjení a internet), ale i na všechny vlaky jezdící po ostrově.

Jízdní řády/ mapy: https://manxelectricrailway.co.u...timetable/

Inspirace zde: https://www.michalzhor.cz/2022/0...trova-man/


img-20220319-141131-1024x461.jpg

1 Citovat

qservice, ak si chceš rozšíriť vlakové obzory, čítaj stránky o vlakoch. Najviac železničných cestopisov nájdeš na vlaky.net. Nájdeš tam veľa inšpirácie na výlety.

Železničných zaujímavostí je vo svete ohromné množstvo.

Okrem rumunských úzkokoľajok je veľa muzeálnych úzkokoľajok v Poľsku, v Maďarsku je niekoľko lesných železníc s prepravou turistov počas leta.

Železničným rajom je Švajčiarsko, okrem Glacier expresu je zaujímavý Bernina expres a trate v oblasti Churu, trať cez priesmyk Furka a veľa ďaľších tratí v alpskej oblasti. Sieťový Swiss Travel Passplatí na všetky druhy dopravy, platí aj na plavby po jazerách (odporúčam). https://www.swissrailways.com/en.../swisspass

V Nemecku sú scenericky pekné trate v oblasti Schwarzwaldu a úzkokoľajky v Žitave a v Harzi.

Z Rakúska by som vypichol trať cez Semmering a úzkokoľajku na Schneeberg a trať cez Semmering, ale v kráse nezaostávajú ani ostatné horské trate a posledné lokálky v Dolnom Rakúsku (tie precestuj čo najskôr, na mnohých je už zastavená doprava). Pre 2 - 5 osôb je výhodný jednodenný sieťový lístok Einfach-Raus-Ticket za 36€. Platí v celom Rakúsku okrem Vorarlbergu. info: oebb.at

Veľmi zaujímavé sú železnice Veľkej Británie, ktoré sú úplne odlišné od zvyšku Európy.Poponáhľaj sa, globalizácia postupuje rýchlo.

Bývalá Juhoslávia (okrem Chorvátska a Slovinska) je železničným skanzenom, spomeniem len úzkokoľajnú šargansku osmicu a trať z Belehradu do Baru, hlavne pekný je čiernohorský úsek. Precestovať ju treba v smere z Baru do Belehradu, lebo v opačnom smere príde vlak do Čiernej hory často v podvečer s 5 hodinovým meškaním.

Na Sardínii jazdia v lete vlaky trenino verde: https://www.treninoverdedellasar.../homepage/

Zaujímavý vlak jazdí aj na Malorke a Korzike.

V Španielsku je zaujímavá trať po celom severnom pobreží Španielska z Ferrol do Irun.

Francúzsko má pekné trate v Alpách pri hraniciach s Talianskom.

V Japonsku okrem šinkanzenov sú zaujímavé aj vedľajšie trate.

To je len pár zaujímavostí, čo ma napadli.

Na stránke seat61.com je veľa zaujímavostí o cestovaní vlakom mimo Európy. Európska sekcia je nezaujímavá, popisuje hlavne ako sa dostať z UK do európskych krajín.

Odporúčam kúpiť mapu z vydavateľstva Thomas Cook: Rail map of Europe, v ktorej sú vyznačené scénické trate a potom knižných sprievodcov zameraných na cestovanie vlakom. Ja nakupujem vlakovo-cestovateľskú literatúru v angličtine najčastejšie tu: nejlevnejsi-knihy.cz

 

 

 

6 Citovat

Žasnu, kolik je zeleznicnich zajimavosti po svete. Diky za inspiraci, prostuduji.

Napada me, ze jsem vlastne tim vlackem na Malorce jel.

A doplnim, ze na Hellu v Polsku je celkem zajimava vojenska uzkokolejka.

 

0 Citovat

Taky záleží na tom, co tě nejvíc zajímá.  Úzkorozchodky a pára? Vyraz do Saska a na Rujanu. Svezení 300 km/h? Pak třeba do Itálie, nebo z Francie/Belgie do Londýna. Lesní železnice? Čierny Hron nebo Vychylovka na SK, spousta v Maďarsku (kisvasut.hu)...

Otázka ja fakt dost široce položená.

0 Citovat

Me prave zajima vsechno. Predstavuji si to tak, ze az zase nekam poletim (coz bude za 3 dny a deje se tak temer kazdy mesic), ze se podivam i na mistni zeleznici. Mimochodem, vedeli byste neco zajimaveho o zeleznici v Izraeli? Vim, moc ji tam neni.  Vlastne vim jen o zajimave nadrazni budove ve Sderotu u pasma Gazy. Ta ma byt odolna proti raketam.

0 Citovat

Kino v bývalom železničnom tuneli: https://radiozurnal.rozhlas.cz/v...me-6244256

0 Citovat

Neviem ci sa to da ratat za vlak, no v piatok sme boli na otocku v nemeckom Wuppertale a ta ich visuta zeleznica je velka parada. Za mna mozem tiez odporucit madarske uzkokolajky za velmi symbolicke ceny.

Najlacnejsie rychlovlaky (300+) treba hladat v Spanielsku,tam najma medzi Madridom a Barcelonou velka konkurencia a da sa zviezt od 9 eur.

0 Citovat

Ještě jsem si vzpomněl na "maglev" v Šanghaji, kde si můžeš zajet rychlostí nad 400 km/h - já mám 430km/h vyfoceno (ale někde na disku). Nicméně bylo to zpestření při pracovně/poznávací cestě - jet tam kvůli osmi minutové jízdě není dobrý nápad :-)

1 Citovat

Zajímavá je také Severní Evropa. Třeba Oslo - Bergen nebo Stockholm - Narvik.

Lowcost pak Ankara - Teherán.
https://www.seat61.com/Iran.htm

 

0 Citovat

No když už v Norsku, tak rozhodně nazapomenout na Flåmsbanu (Myrdal - Flåm). To je velkej zážitek. A pak šup na loď na fjordy.

0 Citovat

Jinak jsou zajímavé i horské tratě v ČR.

Třeba Zábřeh na Moravě - Jeseník nebo zubačka Tanvald - Harrachov - Szklarska Poreba Górna.

0 Citovat

Praha - Mašhad  vlakem. Musí se tedy občas přestoupit 🙂

1 Citovat

Pripojim se s dotazem na italske rychlovlaky. Je jedno se kterou společností se jede, nebo jsou vyrazne rozdily? Planuju nejaky open jaw do Italie, tak bych zkusil, jake to je pohybovat se po kolejich krapatko rychleji, nez u nas.

0 Citovat

Karel: V průměru rozdíly v cenách velké nejsou, spíše záleží jak dopředu je jízdenka zakoupena a o jak exponovaný termín se jedná a ceny mohou být jednou u jednoho dopravce vyšší, jindy naopak. Jestli chcete nejnižší cenu, tak porovnejte aktuální ceny u obou dopravců na vaši trasu a termín.

1 Citovat

Na Novém Zálandu rozhodně stojí za to  TramzAlpine Christchurch - Greymouth - součástí je i otevřený vagón na focení.

a dále pak Taieri Gorge Railway - Dunedin-Pukerangi - po cestě vlak několikrát zastaví na focení


dscn5601.jpg
dscn5606.jpg
dscn5635.jpg
dscn5543.jpg
dscn8099.jpg
dscn8127.jpg
dscn8161.jpg
dscn8171.jpg

1 Citovat

Japonsko a vlaky asi bez komentáře - nejen Shinkansen ..


dsc09184.jpg
dsc08292.jpg
img-8988.jpg
img-8795.jpg
dsc08689.jpg
img-8925.jpg
dsc08071.jpg
img-8359.jpg

1 Citovat

Španělský rychlovlak


20220721-110342.jpg

0 Citovat

Když jsme u vlaků, možná zajímavý tip pro cestovatele, kteří koupili tu poslední chybku do USA.

https://www.amtrak.com/tickets/d...-pass.html

1 Citovat

Díval jsem se, jak mají dlouhé linky. A jet např. z Chicaga do Seattlu by zmohlo i Sheldona Coopera... :-D I pod 10 segmentů se dají s nimi ty státy objet. Avšak není to a la čočík, že se to stihne za víkend, ale spíš za měsíc...

0 Citovat

Veď je to len asi 50 hod. aj s meškaním. (Amtrak často mešká, lebo prednosť majú nákladné vlaky). To sa dá bez problémov vydržať, napr. vlak z Budapešti do Istanbulu v 90-tych rokoch aj s meškaním išiel asi 40 hod.

0 Citovat

Tož ludé už sů zhovadilí.  :-)

0 Citovat

Mıchal napsal(a):

Díval jsem se, jak mají dlouhé linky. A jet např. z Chicaga do Seattlu by zmohlo i Sheldona Coopera... :-D I pod 10 segmentů se dají s nimi ty státy objet. Avšak není to a la čočík, že se to stihne za víkend, ale spíš za měsíc...



Sice mam rad rychlovylety, ale na taketo nieco by som si rad vynahradil aspon 2-3 tyzdne. Zase Cocika brat ako nejaky benchmark ... co ti ja viem :D Tiez pred dvomi rokmi sa cudoval z Ciny pri plznicke ako my hlupaci v Europe nezvladame covid :D

Ja osobne som Amtrakom siel len raz, z Providence do NYC, no na tych pohodlnych velkych sedackach co su v economy by som si vedel predstavit ist ovela ovela dalej. 

0 Citovat

V roku 1999 som išiel vlakom zo Žiliny do čínskeho Nan Ningu (170 km od Vietnamu) po trase: Žilina - Minsk - Moskva - Jaroslavľ - Omsk - Novosibirsk - Zabajkaľsk - Mančouli - Charbin - Peking - Wuhan - Kuej Lin - Nan Ning (a späť po rovnakej trase ale cez Mongolsko). Určite transsibírsku magistrálu odporúčam všetkými desiatimi ;) Aj okolo Mongolska a aj cez Mongolsko. Jednosmerný lístok z Moskvy do Pekingu v 1. triede stál 12 500 SKK (späť približne rovnako). Takže info by boli trochu viac zastarané... Škoda, že odvtedy lístok vzrástol niekoľkonásobne. :(

Peknú spomienku mám aj na vlak do Burgasu cez rumunské hory ale to je ešte staršia spomienka ako na Čínu. V každom prípade by som túto trasu išiel opäť.

Vlak do čiernohorského Baru odporúčam tiež. Tam som síce nešiel vlakom ale veľa nechýbalo - čítal som len pozitívne cestopisy (1 negatívny).

Na Slovensku trať 174 z Brezna do Tisovca, ďalej 170 z Banskej Bystrice do Turčianskych Teplíc (pre milovníkov tunelov), 172 + 173 z Banskej Bystrice po Margecany s prestupom na 180 až do Košíc.

Na Novom Zélande je efektívna trať z Wellingtonu do Aucklandu. Nie je scénická ale praktická, vo vlaku je čisto a lístky neboli extra drahé.

Inak v Laose je nová rýchlotrať z Vientiane do Číny. Vzhľadom na terén tam môžu byť krásne výhľady.

Z Bangkoku som išiel do Singapuru (s prestupom v Butterworthe a v Kuala Lumpur). Ryžové polia pri večernom súmraku a homolovité kopce sú nádherné! Vrelo odporúčam!

A rovnako ale pre efektivitu odporúčam aj vlak z Dilí (v Indii) do Ágry. 160 km/h je výborná alternatíva k preplneným a začmudeným cestám.

Dosť exotika bol Swakopmund - Windhoek - nočný vlak s 1. triedou. Kedy 1. trieda spočívala iba v tom, že niekoľko cestujúcich sedelo bližšie k televízoru, ktorý bol iba v jednej časti a ostatní zozadu, z 2. triedy, naň horšie videli. :) Ale to už je asi minulosť, lebo tam majú už čínske moderné vlaky.

Vlak na Kube bol ešte parný. Rýchlosť 40 km/h. :) A zážitky ako z polovice minulého storočia.

Ale určite na záver môžem srdečne odporučiť trať z Vancouveru do Edmontonu cez kanadskú divočinu a hlavne úsek okolo rieky Athabasca! Nádherné výhľady z príslušného vyhliadkového vozňa. Obrovský zážitok. Na kanadských tratiach sa dajú kúpiť zlacnené sezónne lístky. Aspoň v roku 2008 sa dali. Ako ten čas letí...

4 Citovat

"V roku 1999 som išiel vlakom zo Žiliny do čínskeho Nan Ningu (170 km od Vietnamu) po trase: Žilina - Minsk - Moskva - Jaroslavľ - Omsk - Novosibirsk - Zabajkaľsk - Mančouli - Charbin - Peking - Wuhan - Kuej Lin - Nan Ning (a späť po rovnakej trase ale cez Mongolsko). Určite transsibírsku magistrálu odporúčam všetkými desiatimi ;) Aj okolo Mongolska a aj cez Mongolsko. Jednosmerný lístok z Moskvy do Pekingu v 1. triede stál 12 500 SKK (späť približne rovnako). Takže info by boli trochu viac zastarané... Škoda, že odvtedy lístok vzrástol niekoľkonásobne. :("

       Škoda, že se teď tato cesta nedá zrealizovat :-(

0